app router جدید در Next.js دو قرارداد فایل جدید را برای ایجاد رابط کاربری معرفی کرده است که عبارتند از: layout و template. اینها به ما کمک میکنند تا صفحات وب خود را سازماندهی کرده، تغییرات را پیگیری کنیم و وب سایت خود را سریعتر اجرا نماییم.
این موضوع بسیار مهم است که بدانیم چه زمانی و چگونه باید از هر یک از آنها استفاده کنیم تا برنامههای وبی که داریم به خوبی و کارآمد کار کنند. در این مقاله قصد داریم تا تفاوتهای بین layout و template را به روشی آسان بررسی کنیم، با نحوه تنظیم آنها آشنا شویم و بهترین موقعیتهایی که میتوانیم از آنها استفاده کنیم را بشناسیم.
Layoutها در Next.js بهعنوان پوستههای دائمی رابط کاربری عمل میکنند که صفحات برنامه داخل آنها قرار میگیرند. آنها به توسعهدهندگان اجازه میدهند تا ساختار مشترکی را تعریف کنند که در مسیرهای مختلف بدون رندر مجدد سالم باقی بماند. این مفهوم به ویژه برای کامپوننتهایی مانند headerها، footerها و sidebarها که باید در حین حرکت کاربران در برنامه ثابت باقی میمانند، مفید است.
Templateها هم در Next.js بهعنوان پوستههای رابط کاربری عمل میکنند که صفحات برنامه داخل آنها قرار میگیرند، اما با یک تفاوت کلیدی: هر بار که کاربر به صفحهای جدید میرود، یک template بهطور کامل remount میشود. این فرآیند remounting، تمامی stateها و effectهای کامپوننت را reset میکند و با هر انتقال صفحه، شروعی تازه را ارائه میدهد.
برای تعریف layout، در فایلی به نام layout.js
یا layout.tsx
یک کامپوننت React ایجاد میکنیم. این کامپوننت باید شامل یک prop children
برای ادغام layoutهای child یا صفحهها باشد.
در ادامه یک مثال از کامپوننت layout را داریم:
// app/layout.tsx import Header from "./Header"; import Footer from "./Footer"; export default function Layout({ children }: { children: React.ReactNode }) { return ( <div> <Header /> {children} <Footer /> </div> ); }
یک template را میتوانیم با export کردن یک کامپوننت React پیشفرض از یک فایل template.js
یا template.tsx
تعریف کنیم. شبیه به layout، کامپوننت باید prop children را بپذیرد و آن را رندر کند.
در ادامه یک مثال از کامپوننت template را داریم:
// app/template.tsx "use client"; import { useEffect } from "react"; export default function Template({ children }: { children: React.ReactNode }) { useEffect(() => { console.log("Log page view"); }, []); return <div>{children}</div>; }
نکتهای که وجود دارد این است که یک مسیر واحد در Next.js میتواند به طور موثری هم یک layout و هم یک template را شامل شود. به این صورت که layout به عنوان یک پوسته بیرونی باشد که template را درون خود قرار میدهد.
یک مثال کوچک برای نشان دادن remounting کامپوننتها در هنگام استفاده از layout در مقابل template در نظر میگیریم. کار خود را با پروژه Next.js شروع میکنیم که با create-next-app
مقداردهی اولیه شده است.
در پوشه app
برنامه، یک دایرکتوری با نام auth
ایجاد میکنیم.
در پوشه auth
، یک زیر شاخه login
با page.tsx
برای ساخت صفحه ورود اضافه میکنیم:
export default function LoginPage() { return <h1>Login</h1>; }
یک زیر شاخهregister
با page.tsx
نیز برای صفحه ثبت نام ایجاد میکنیم:
export default function RegisterPage() { return <h1>Register</h1>; }
در دایرکتوری auth
، یک فایل layout.tsx
ایجاد میکنیم که شامل یک input برای گرفتن بازخورد از کاربران و لینکهای navigation میباشد:
"use client"; import Link from "next/link"; import { useState } from "react"; export default function AuthLayout({ children }) { const [feedback, setFeedback] = useState(""); return ( <div> <label htmlFor="feedback">Your UX Feedback</label> <input id="feedback" value={feedback} onChange={(e) => setFeedback(e.target.value)} /> <nav> <Link href="/auth/login">Login</Link> <Link href="/auth/register">Register</Link> </nav> {children} </div> ); }
اگر بین مسیرهای login و register جابهجا شویم مشاهده میکنیم که state مربوط به input بازخورد، حفظ میشود.
نام فایل را از layout.tsx
به template.tsx
تغییر میدهیم. با این تغییر، همانطور که بین صفحات login و register حرکت میکنیم، state مربوط به input بازخورد reset میشود. این موضوع نشان میدهد که با هر تغییر مسیر، کامپوننت remount میشود.
هنگام توسعه یک برنامه وب Next.js، با سناریوهایی مواجه میشویم که باید بین استفاده از layout یا template یکی را انتخاب کنیم. در ادامه یک راهنمای کلی برای کمک به تصمیمگیری آگاهانه در این مورد را بررسی میکنیم.
انتخاب layout به دلایل زیر میتواند مفید باشد:
انتخاب template به دلایل زیر میتواند مفید باشد:
useEffect
.useState
که برای هر صفحه منحصر به فرد است.به طور خلاصه، layout بهخاطر عملکرد و مزیتهای مدیریت state، بهویژه برای المنتهای استاتیک و ثابت در سراسر صفحات، یک انتخاب پیشفرض است. از سوی دیگر، template برای ایجاد نمونههای متمایز و مستقل از state کامپوننتها، مورد استفاده ما قرار میگیرد که در آن مقداردهی اولیه effectها و state باید در هر navigation اتفاق بیفتد.
به طور کلی layout و template در Next.js رویکردهای متمایزی را برای ساخت UI ارائه میکنند:
در نهایت layout را برای کارایی و سازگاری، و template را برای کامپوننتهای مجزا و مستقل از state که نیاز به state به روز در طول navigation دارند، انتخاب میکنیم. این انتخاب درست به نیازهای خاص هر صفحه در برنامه Next.js ما بستگی دارد و تجربه کاربری و عملکرد را متعادل میسازد.
۵۰ درصد تخفیف ویژه زمستان فرانت کست تا ۱۴ دی
کد تخفیف: wnt
دیدگاهها:
فرشید انجیلی
بهمن 3, 1402 در 12:36 ب.ظ
بسیار مفید و موثر
سپاس از شما